Το Europe Direct Λαμίας και η Δομή Φθιώτιδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και...
Την Πέμπτη, 3-11-2016, το Europe Direct Λαμίας παρευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη...
Στις 12.10.2016 , ημέρα Τετάρτη και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος το...
Με τη πορεία «Λεωνίδα Τρόπαιο», στην οποία οι συμμετοχές δρομέων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία...
Τους Κύπριους μοτοσικλετιστές υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης στις...
Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 το Europe Direct Λαμίας επισκέφτηκε το Κέντρο Δημιουργικής...

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2016 η δική μας γιορτή ιστορίας και πολιτισμού

Ημερομηνία: 
Δευ, 26/09/2016 - 20:30

Με τη πορεία «Λεωνίδα Τρόπαιο», στην οποία οι συμμετοχές δρομέων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και την παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου με το Στράτο Τζώρτζογλου ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2016 …η δική μας γιορτή ιστορίας και πολιτισμού» που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου με ξενάγηση, που έγινε από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στο λόφο του Κολωνού, στο Ηρώο της Μάχης των Θερμοπυλών και στο Ηρώο των Θεσπιέων και συνεχίστηκαν με διάλεξη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλειο Καραποστόλη με θέμα «Ο Ήρωας: ένα αίνιγμα για το σύγχρονο κόσμο». Ακολούθησε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.

Τα ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2016συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής με την πορεία «Λεωνίδα Τρόπαιο», όπου εκατοντάδες δρομείς, ακολουθώντας το μονοπάτι της Ανοπαίας Ατραπού κατέληξαν στο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και έκλεισαν το βράδυ με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φαλκώνη και μουσική του Πετρολούκα Χαλκιά.  

Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με σεβασμό στην Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας και με γνώμονα την επιθυμία μας να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε τα Θερμοπύλεια διοργανώνουμε αυτό το διήμερο των εκδηλώσεων. Πρωτοβουλία που την ξεκίνησε το 2009 ο πρώην Υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς, υλοποιώντας σκέψεις και προτάσεις του Δημοτικού Συμβούλου Γεώργιο Σαγιά αλλά και άλλων επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας. Μέσα από μια σειρά ποικίλων πολιτιστικών δράσεων συνεχίζουμε τη συντονισμένη προσπάθεια για ορθολογική ανάδειξη και προβολή του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών. Ένα παγκόσμιο αναγνωρίσιμο σημείο και σύμβολο της πατρίδας μας που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμο μας.

Είναι βέβαιο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων και όχι μόνο έχει κάποια γνώση καλύτερη ή ατελέστερη σχετικά με την ιστορία και τη σημασία της μάχης των Θερμοπυλών που αναμφισβήτητα αποτελεί πρωταρχικό και παγκόσμιο σύμβολο υπέρτατη θυσία για την ιδέα της πατρίδας και της ελευθερίας και είναι εξίσου βέβαιο ότι αυτή η κορυφαία μάχη μαζί με την  ναυμαχία της Σαλαμίνας που ακολούθησε και την μάχη σε λίγους μήνες στις Πλαταιές υπήρξε η πιο καθοριστική στιγμή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι η μάχη που άλλαξε τον κόσμο, γιατί όπως αναφέρουν οι αρχαίες πηγές ¨η Ασία ήταν έτοιμη να ξεχυθεί στην Ευρώπη….¨

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ανάλογα με την σπουδαιότητά τους, την χρονική στιγμή που εκτυλίσσονται και την αντανάκλασή τους στη ζωή των λαών, πρωταγωνιστών ή μή νικητών ή ηττημένων, έχουν σωματική επίδραση και στη πνευματική ζωή των κοινωνιών. Τα ιστορικά γεγονότα των Θερμοπυλών πέρα από το καθεαυτό στρατιωτικό γεγονός κατέστησαν τα συγκεκριμένα ‘Στενά’ ή τις ‘Πύλες’ παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, χρέους και ηθικής υπεροχής, Γιατί η νίκη στις Θερμοπύλες ήταν ηθική. Και το συγκεκριμένο αυτό ιστορικό γεγονός με την δύναμη των γεγονότων την ιστορική σημασία για το παρών και το μέλλον των αντιμαχομένων αλλά πάνω από όλα με τα ηθικά διδάγματα που εκόντες ή άκοντες οι πρωταγωνιστές κατέλειπαν στην Ιστορία μετά τη σιγή  των όπλων διαμόρφωσαν τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό που αποτέλεσε μέσω της ιστορικής συνέχειας το βασικότερο βάθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Όλα τα παραπάνω έκαναν το περίφημο φιλόσοφο και θεόσοφο Απολλώνιο του Τυανέα να πει ότι «το ψηλότερο βουνό του κόσμου είναι ο Κολωνός– ο μικρός αυτός λόφος- των Θερμοπυλών. Γιατί σ’ αυτόν η πίστη στο νόμο και η ευγενής αυτοθυσία ήγειραν μνημείο της πανανθρώπινης αρετής, του οποίου το βάθρο βρίσκεται εδώ και η κορυφή του χάνεται στ΄ άστρα». Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ ιδιαίτερα στις πολύ δύσκολες στιγμές που ζούμε και να αναδεικνύουμε όλα όσα πρέπει για να κρατάμε ζωντανό και επίκαιρο διαχρονικό το μήνυμα των Θερμοπυλών μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας.»

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Φθιώτιδας Δημήτρης Βέττας, Αποστόλης Καραναστάσης, Θανάσης Μιχελής και Γιάννης Σαρακιώτης- ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας που είχε προσκληθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί-, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος, οι Δήμαρχοι Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, Αμφίκλειας- Ελάτειας Γιώργος Γώγος, Λοκρών Νίκος Λιόλιος και Μακρακώμης Ευθύμιος Παπαευθυμίου, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, στρατηγός Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ ταξίαρχος Ελευθέριος Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας, αντιπύραρχος Ευάγγελος Παλιός,ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Δημητρίου, η πρώην βουλευτής Ελένη Μακρή- Θεοδώρου, η πρώην σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Βιργινία Στεργίου, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος συμπολιτών μας.

Video: 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.